Charmiga egengjorda krukor!

För att göra egna krukor och plantera växter brukar man säga att det krävs gröna fingrar. Men det är faktiskt inte sant i alla lägen. Det som krävs är egentligen tålamod, vilja och lite inspiration för att sätta igång med egengjorda krukor och plantera på egen hand. Ett intressant sätt att göra egna krukor på är genom att använda sig av tidningspapper, vilket också har en hel del olika fördelar. Tidningskrukor förmultnar exempelvis när man planterar ned dessa i jord, vilket leder till att man inte behöver diska en massa krukor och hitta plats för att förvara dessa. En annan stark fördel är att tidningspapper faktiskt är miljövänligt (mer miljövänligt än plast).

För att göra egna krukor av tidningspapper kan man använda sig av en krukmakare eller någon sorts flaska som mall, där man helt enkelt snurrar tidningspappret runt föremålet och viker in längst ned vid botten. Här kommer en guide gällande hur man på ett lätt sätt sår i tidningskrukan.

1. Börja med att fylla tidningskrukorna med cirka två tredjedelar plan jord samt en del såjord, vilket skall placeras överst. I varje kruka kan man så ett eller två frön, vilka täcks med jord (här är det enklast att följa instruktionerna som står på fröpåsen).

2. Se till att vattna genom jorden.

3. Skapa därefter egna såstickor (här kan man använda sig av mjölkkartonger för att fortsätta vara miljövänlig). Märk sedan dessa med vattenfast märkpenna.

4. Krukorna bör placeras antingen i genomskinliga plastbackar eller på en bricka, så att krukorna enklast suger åt sig vatten underifrån.

5. När man ser att rötterna på plantan växt och på så sätt gått igenom papperkrukan kan man dela upp plantan och plantera där man vill. Det är viktigt att man är försiktig när man delar på plantan så att inte rötterna går itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *