Vad innebär drejning?

Ibland behöver man koppla bort, syssla med annat än arbete och plugg. Att sysselsätta sina händer, arbeta med något som får hjärnan att aktivera sin kreativitet och på så sätt koppla av, kan vara en riktigt bra lösning. Att dreja leder till att man låter fantasin flöda! Om man känner att denna beskrivning lockar så kan drejning vara ett riktigt bra alternativ. Men vad är egentligen drejning och hur går det till?

Tänk att kunna skapa sina egna tallrikar, skålar, koppar eller vaser? Att få sätta sin egen prägel på det man tillverkar och verkligen se något utvecklas, från en idé till verklighet. Att kunna ge bort en gåva som är gjord speciellt för ändamålet och individen i fråga. Det är vad drejning kan erbjuda! Att få använda tekniken och forma fram ur lera exakt det föremål som man föreställt sig. Det kan vara en specifik vas, kanske en tallrik som skall användas vid speciella tillfällen eller kanske en kopp som man vill dricka sitt morgonkaffe ur. Allt är möjligt!

Man behöver inte ha drejningsverktyg och maskiner själv hemma för att sätta igång. Ibland är det bättre att delta i en drejningskurs så att man lär sig grunderna och utvecklas därifrån. Oftast leds dessa kurser av en keramiker eller krukmakare. I grund och botten handlar det om att använda sig av en lerklump, vilket också kallas för klös, som placeras på en drejskiva som snurrar runt och runt. Lerklumpen kommer att formas i samband med hur man placerar sina händer och trycker fram sin skapelse genom fingrarna i mjuka rörelser. Det är viktigt när man arbetar fram sin skapelse att händerna alltid är mjuka men bestämda så att leran kan ta form. Arbetar man för hårt kommer leran troligtvis inte att formas, utan fortsätter då att vara en sorts klump.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *