DIY i hemmet

DIY, en tjej som skapar något med blommor på ett svart papper

DIY, en tjej som skapar något med blommor på ett svart papper

Ta kreativiteten till nya höjder med DIY-metoden. DIY är en engelsk förkortning som betyder ”Do It Yourself” och precis som namnet avslöjar handlar det helt enkelt om att du använder din kreativa sida och skapar något själv, ”Gör det själv”-metoden som svensken säger. Begreppet, som var populärt redan på 70-talet, fick ett uppsving för några år sedan i samband med bloggvärlden och sen dess har intresset fortsatt öka.

Återvinning och miljö

Tanken med DIY-metoden är alltså att du själv skapar dina produkter. Det kan vara allt från heminredning, mat och dryck till egendesignade kläder, kuddar och filtar. DIY har med andra ord inga gränser och är dessutom ett mycket bra val om man önskar återvinna istället för att köpa nytt. DIY kan även vara en mycket positiv nämnare för miljön då vi återvinner produkter istället för att slänga dessa för att köpa nytt.

Inspirationstips på DIY

Vi tänkte här nedan ta upp några utmärkta DIY-metoder du enkelt kan anamma och tillverka själv hemma. Du kan både köpa in tillbehören eller rota fram dessa från hemmets alla skrymslen och vrår.

Gör dina egna DIY-möbler

Att tillverka sina egna möbler är något som kan låta svårt, men som i själva verket kan vara superenkelt och dessutom så mycket roligare än att ta sig en tur till IKEA. Oavsett om du önskar tillverka utomhusmöbler eller inomhusmöbler kan du tillverka en möbel som är helt unik och individuell.

Ett populärt DIY-möbelsätt för utomhusmöblerna är de traditionella EU-pallarna. EU-pallar, som kan förkomma som hel- eller halv-pall, är robusta och mycket lätta att hantera. Genom att införskaffa ett gäng pallar kan man själv bygga ihop ett trevligt utomhuslounge-kit med soffa och bord.

Det man dock bör tänka på när man använder EU-pallar är dessa bör slippas och behandlas rätt för att undvika oönskade stickor. Dessutom kan det vara trevligt att måla pallarna i tilltalande färger och även köpa till kuddar och sittdynor – eller varför inte skapa dessa själv?

EU-pallar är idag inte särskilt svårt att få tag på. Antingen kan du kika på blocket men du kan även ta dig till ett industriområde och fråga snällt om du kan få eller få köpa några pallar för en billig peng.

DIY inredning och dekoration

Inredning och dekoration är något som enkelt och billigt kan göras själv. Inom DIY-metoden kan du egentligen med lite fantasi och kreativitet skapa i stort sett vad som helst – av vad som helst.

När du ska skapa inredning och dekoration kan du bland annat använda sig av redan befintliga inredningsprodukter som du har i hemmet och lägga till en liten extra touch, men du kan självklart även starta från scratch.

En populär inredningsprodukt inom DIY är den vackra taklampan i trä. Här kan du ta dig en tur ut i skogen och hämta hem en större pinne eller träbit. Denna träbit kan du sedan välja om du önskar behandla eller låta dess naturliga vara. Därefter kan du använda olika lampor, det kan vara glödlampor, ljusslingor eller liknande, som du lindar in träbiten med. Häng sedan upp trätt i taket över matbordet eller annan plats och njut av en vacker naturlig DIY-ljuskrona.

Även klädhängaren är en utmärkt DIY-inredning som skapar ett unikt hem. Här är konceptet liknande som idéen med den ovannämnda DIY-ljuskronan. Genom att använda en trädgren kan du spänna och låta denna hänga från taket. Därefter kan du enkelt hänga upp dina kläder på galgar och skapa en naturlig och tilltalande look.

DIY kuddar och filtar

Garn och två stickor

Är du en hejare på att sticka, virka eller sy kan det vara av intresse att göra dina egna dekorationskuddar och filtar. Idag finns mängder av tyg, garn och liknande kan du kan använda för att skapa något alldeles extra.

Här kan vi tips om att sticka ditt egna gigantiska överkast. Du kanske har hört talas om nätbutiken Fru Nordström som säljer de enorma hemstickade filtarna och överkast? Om du har de och är sugen på att äga en sådan kan du enkelt sticka en själv.

För att göra detta behöver du det enorma garnet vid namn Chunky Garn samt ett par rejäla stickor. Därefter är det vara till att sticka. Du kan själva välja storlek, mönster och färg. Skulle du dock känna att stickorna blir för mycket kan du även tillverka överkastet med armarna. Oavsett vilket kan vi utlova otroligt nöje men även en och annan träningsvärk.

Måla egna DIY-tavlor

Tavlor kan bidra så mycket i ett hem. Konst, bilder och liknande som sätts upp på väggarna kan skapa karaktär men ven bidra till ett roingivande utryck. Att dessutom själv skapa tavlorna är oerhört tillfredsställande och trevligt.

Att måla är en rogivande och inspirerande aktivitet som idag även används flitigt som terapiform inom psykologin. Att skapa sin egen kost är mycket populärt inom DIY – och måleriet har inga gränser. Du kan själv måla och skapa det du känner för och som passar in i ditt hem. Så istället för att lägga tusentalskronor på massproducerade tavlor kan du istället skapa din egna unika konst.