Finn din inre kreativitet

Kreativiteten

Kreativiteten

Kreativiteten är något som kommer och går genom livet. Det är sällan man känner sig kreativ dygnet runt och det händer oss alla att vi går in i längre perioder av omotivation och brist på inspiration. Att vi lever i ett så pass stressar samhälle gör heller inte saken bättre.

Lyckligtvis finns det ett flertal faktorer du kan anamma om du sitter på botten av din kreativitet. Här nedan kommer vi att presentera ett flertal faktorer som garanterat kommer att öka din kreativitet, oavsett om det handlar om ökad kreativitet vid målning, vid datorn eller andra kreativa aktiviter. Vi kommer även ta upp några kreativitetsbovar som har en förmåga att försämra din kreativitet.

Faktorer som kan öka din kreativitet

Trötthet och vid sömnbrist

Många tror att vid trötthet försämras kreativiteten, men forskning har visat motsatsen. Det forskningen har kommit fram till är de faktum att när en person lider av sömnbrist faktiskt kan utnyttja detta för att vara kreativ. Anledningen är att vid sömnbrist blir våra hjärnor dimmigare och har svårare att filtrera bort distraktioner eller komma ihåg samband mellan olika saker. Detta tillstånd kan bidra till att ett mer öppnare sinne och på så vis kan nya idéer komma fram och kreativiteten kan flöda.

Kärlek och romantik

Att nykära och romantiskt lagda människor är kreativa är inte konstigt. De romantiska känslorna som byggs upp inom oss har visat sig frigöra dopamin. Dopaminet är en viktig del i kreativiteten och genom att känna kärlek, sprida kärlek och vara romantisk kan man naturligt finna sin kreativitet.

En eller två drinkar

Att en drink eller två ökar din kreativitet är sant visar en studie idag. Med det menar man att en person är lätt påverkad av alkohol har en förstärkt kreativitet och anledningen är vi blir mer lugnare och släpper fokus. Genom att göra detta kan tankarna börja vandra fritt och man kan lättare barinstorma vid ett sådant tillstånd.

Observera dock att för mycket alkohol inte är bra för kroppen, och kan dessutom bidra till motsatsen. Dessutom, har du tendenser till beroenden bör du undvika alkoholen till största mån.

Sökmotorer på nätet

Google är idag vår största sökmotor på nätet och ett mycket bra verktyg att använda för att finna inspiration. Oavsett vad du önskar finns för inspiration till din kreativitet kan du googla både på bilder, artiklar och mycket mer. Genom att googla på bilder får du en mer visuell upplevelse och inspiration. Något som vi rekommenderar och som vi aktivt gör själva för att finna inspiration.

Träning, yoga och meditation

Träning och motion är en viktig nämnare när det kommer till din motivation och kreativitet. Genom träning stimuleras din hjärna och du känner dig mer inspirerad och lugn. Även yoga och meditation har denna effekten och att regelbundet praktisera dessa kan du öka din kreativitet.

Nämnare som kan försämra din kreativitet

Stressad tjej

Sex kan vara distraherande

Tro det eller ej, men sex kan vara förödande de när det kommer till din kreativitet. Sex kan i många fall anses vara distraherande och stör därför din kreativitet. Däremot kan vi även meddela att sex kan även släppa på stress vilket bidrar till lugnare sinnen och mer kreativitet. Här får man alltså själv ta ställning till hur mycket eller lite distraktion sex bidrar till.

Deadlinens två sidor

Deadlines är i många fall en positiv aspekt när det kommer till kreativiteten. Den gör så att vi måste fokusera och lagom mängd stress kan vara nyttig för kreativiteten. Men tajta och tidspressade deadlines, som skapar mer stress än ordning, är inte att fördra när man önskar finna kreativiteten. Risken är att man vid en sådan stress låser in kreativiteten och istället blir mer apatiskt snarare än kreativ.

Stök och oreda

Om du lever i stök och oreda är du garanterad ett okreativt sinne. Ett flertal personer hävdar att stök är bra för kreativiteten och ”Nej, det är organiserat kaos”. Dessa yttringar kan dock vara undanflykter för att slippa sanningen om att stök varken är bra kropp och själ. Vi menar att genom att ha städat runt sig kan man lättare slappna och finna inspiration.

Undvik socker och snabba kolhydrater

Hjärnan är som känt mycket känslig mot socker och snabba kolhydrater och att få sig för mycket av dessa kan därför döda kreativiteten. Se därför till att leva hälsosamt och äta näringsrik mat och långsamma kolhydrater för att uppnå god kreativitet.

Tips på långsamma kolhydrater är bland annat grönsaker. Genom att äta grönsaker får hjärnan en jämnare och hälsosammare påfyllning av glukos.