Låt kreativiteten flöda med hjälp av målning

En färgtablett, ett gäng penslar och ett block

En färgtablett, ett gäng penslar och ett block

Målning är ett förträffligt sätt att få utlopp för din kreativitet. Oavsett om det är målning med pensel och färg eller om det är med en ritpenna spelar ingen större roll. Målning, ritning, skissning– välj den form som passar dig bäst men passa även på att variera dig mellan de olika för att uppnå maximal kreativitet.

Att finna inspirationen

När man sätter sig för att måla, när papper, pennor, penslar och färg är framplockad, kan det i vissa fall vara svårt att veta VAD man ska måla. Att finna inspirationen och skapa något är inte alltid så lätt som man tror. För att finna inspirationen kan du bland annat använda sökmotorn Google. Här kan du söka på bilder som garanterat kommer få fart på kreativiteten. Att dessutom måla med frihet och utan krav är en fantastik terapiform som är vanligt förekommande inom psykologin idag.

Måleri som terapiform

Idag används måleri som en kreativ terapiform. Metoden bygger på att patienten använder sig av måleriet för att uttrycka känslor. Det har visat sig att denna terapiform har haft fördelaktiga effekter och hjälpt personer med psykiska besvär. Anledningen tros vara att kreativitet i from av måleri frigör en individs subjektivitet som i sin tur bidra till att lösa eventuella kommunikationsproblem, uttryckssvårigheter, konflikters och andra psykologiska aspekter.

De fördelaktiga aspekterna som man sett för en person som lider av psykiska problem har bland andra varit en förbättrad kommunikationsförmåga. Patienten har med hjälp av målerier kunnat släppa ut kreativiteten och kunnat uttrycka sina känslor på ett mer naturligt sätt. Ett annan fördel man sött genom måleriterapi var en ökad självkänsla, förbättrad motorik, ökad hjärnstimulans samt en förbättrad koncentrationsförmåga och känslomässig intelligens.

Olika målarstilar

Inom måleriet finns det mängder av olika stilar, färger och metoder och måleri är ett omfattande och brett ämne. Vilken metod som passar bäst när det kommer till att släppa ut sin kreativitet är självklart en individuell smakfråga, men här nedan tänkte vi ändå passa på att ta upp några vanliga målar stilar, olika färger man kan använda samt olika tekniker.

När man talar om måleri syftar man främst till målarkonsten. Inom målarkonsten finns ett flertal stilar som man kan anamma och använda för att uttrycka känslor och kreativitet. Dessa olika stilar kan beskrivas på två sätt; antingen kan de handla om en unik metod, som utmärker visuella element, metoder och tekniker, som en enskild konstnär arbetar med eller i form av speciella rörelser som en speciell konstnär är förknippad med.

Inom de olika målarstilarna brukar dessa delas in grupperna modernism, impressionism, abstrakt målning, action målning och fotorealism. Dessa olika stilar kan man studera och lära sig mig om, men vi tänkte inte gräva djupare i ämnet utan fokusera mer på enklare stilar som vem som helst kan ta till sig.

Välj din målarform

en person som sitter och målar

Oavsett om är kunnig inom målning eller aldrig rört en penna eller pensel i ditt liv är målningen ett fantastiskt verktyg för att få kreativitet att flöda. Vi tänker inte göra det komplicerat för dig, utan när det kommer till denna from av kreativitet rekommenderar vi skissning och målning av konstnärsfärgerna – akvarell och akryl.

Låt kreativiteten flöda genom skiss

Skiss innebär i stort sett ett första utkast. Innan man börjar måla på duk brukar de flesta skapa skisser på papper, där man låter fantasin flöda fritt. Genom skissen brukar man kunna få en tydligare inblick i sin bild, vad som ska finnas med, vilka färger som gåt ihop och så vidare. Det är inte ett måste att man ska skap en skiss innan man kommer igång med sin målning, men samtidigt ett förträffligt sätt att låta fantasin och kreativiteten flöda. Ibland kan det till och med vara lättare och mer rogivande att bara skissa.

Målning med konstnärsfärger

Att använda sig av konstnärsfärgerna akvarell, oljefärg eller akryl är de vanligaste metoderna när till kommer till målning på duk. Dock är det många som har svårt att skilja på de olika färgerna och vi tänkte snabbt redogöra dess olika egenskaper.

  • Akvarell
    Akvarell, även kallas vattenfärg, är en vattenburen färg som funkar bäst på tjockt och lätt uppsugande papper. Metoden har två grundläggande sätt vilket det ena handlar om att målarpapper fuktas med en svamp för att färgen lättare ska absorberas och färgerna blandas naturlig. Det andra är att man målar på ett torrt papper, vilken bidrar till att färgerna inte blandas.
  • Akryl
    Akrylfärg är en tjockare och snabbtorkande färgtyp. Vanligtvis är färgen vattenspädbar och används både inom konstmålning och byggnadsmåleri. Färgtypen delar in i olika färger så som Heavy Body, Flytande och halvflytande, tunnflytande, långsamtorkande och som sprayfärger.

Vilken av färgerna är lättast att arbete med är en smakfråga. En del föredrar akvarellens klara och vattenbaserade teknik medan andra anses att det är lättare att jobba med detaljer när man använder akryl. Bäst är alltid att testa sig fram och se vilken av färgtyperna som funkar bäst när det till kommer till att låta kreativiteten flöda.