Var kreativ på datorn

En datorn, kamera, hörlurar, en växt och flertal saker som symboliserar kreativitet

En datorn, kamera, hörlurar, en växt och flertal saker som symboliserar kreativitet

Vi lever idag i en tid där datorer, spelplattor och telefonen står högt i fokus. På grund av detta har heta diskussioner kommit och gått om hur pass mycket dessa tekniska prylar faktiskt påverkar kreativiteten hos en person. Dock visar en del studier att datorerna har haft en positiv inverkan på personers kreativitet. Med andra ord skulle man kunna säga att det är mer en fråga om smak – en del känner att dess kreativitet ökar, en del anser motsatsen.

Men vad finns det för kreativa lösningar för dessa tekniska produkter? Dagens innovativa utveckling har resulterat i mängder av fantastiska kreativa lösningar med allt från fotoredigering, musikskapande, specialutvecklade författarprogram, möjligheten att teckna och måla samt även möjligheter att skapa egna hemsidor och utveckla roliga spelapplikationer.

Var kreativ med Adobe Creative Cloud

Älskar att hålla på med bilder, redigera, leka med olika effekter, skapa layouts och design så kan du nu göra detta enkelt via din dator. På marknaden idag finns det ett flertal givande program som du kan köpa och ladda ner till din dator, men Adobes kreativa program inom Adobe Creative Cloud, Photoshop, Illustrator och inDesign, anses vara de mest attraktiva på marknaden.

Photoshops logga

Adobe Photoshop

Photoshop är verktyget som gör det möjligt för dig att redigera dina bilder och programmet är sammanvävda av tre program; Photoshop, Bridge och Camera Raw.

Photoshop är det huvudsakliga verktyget inom programmet. Med mängder av funktioner kan verktyget till en början kännas något avskräckande men lär du dig grundprincipen mörker du snabbt hur lättantändligt och roligt verktyget egentligen är.

Bridge är ett verktyg som gör det möjligt för att betrakta dina bilder i miniatyr. Här kan du betygsätta dina bilder och märka dessa – vilket gör det lättare för dig att snabbt ta fram dina favoriter.

Med Camera Raw ger man dig det viktigaste verktyget inom ljus och färg. Verktyget är specifikt för foton och funkar även bra med Jpeg-bilder.

Adobe InDesign CC logga

Adobe inDesign

inDesign används främst när till kommer till layout och används flitigt för att skapa snygga dokument för tryck och digitala medier. Genom inDesign kan du lättare skapa affischer, digitala tidskrifter, e-böcker och böcker samt interaktiva PDF-filer. Inom Adobe Creative Cloud-verktygen är nog inDesign det mest effektiva och kreativa programmet då du får mer fria vingar att skapa och vara kreativ.

Illustrator logga

Adobe Illustrator

Med illustrator kan du skapa bland annat logotyper, skyltar, ikoner och informationsgrafik och mycket mer. Verktyget jämförs ofta med Photoshop men skillnaden är att Illustrator arbetar mer mot vektorgrafikik, alltså objektgrafik. Genom att använda Illustrator kan du lättare skapa tydliga och komplexa bilder.

Vid första anblick kan dessa programmet kännas komplicerade och nästintill oförståeliga men idag finns det mängder av utbildningar, kurser och introduktionsvideos som snabbt kan hjälpa dig att komma igång med ditt skapande. Det är dessutom vanligt att man kombinerar de olika programmen och arbetar med dessa parallellt.

Komponera och skapa musik

Att skapa musik är idag vanligt att göra via datorn. Du kan välja att använda dig av gratisprogram, som ofta redan finns på din dator, men även välja att köpa program. Ofta innehåller de köpta programmet mer verktyg som bidrar till roligare och mer kreativa effekter, men de inbyggda programvarorna funkar lika bra.

Skriv böcker och manus

Ett filmmanus på papper

Om du föredrar att skriva är detta ett utmärkt kreativt val att göra i din dator. På marknaden finns mängder av skrivprogram, både för diktskrivande, manusförfattning men även för skönlitterärt skrivande.

Celtx – manusförfattning

Om du vill skriva ett manus, oavsett om det är filmmanus eller teater, är Celtex det ledande skrivprogrammet på marknaden idag. Verktyget som hjälper dig med formateringen är mycket enkelt att förstå och är dessutom gratis att använda. Skillnaden mellan att skriva böcker och manus skiljer sig ganska mycket, speciellt när det kommer till just formateringen, och Celtex hjälper dig med detta och gör det smidigare för dig att komma igång.

Scrivener – för alla skribenter

Scrivener är ett uppskattat författarverktyg som hjälper dig komma igång med ditt skrivande. Programmet, som är så mycket mer än bara ett skrivprogram, hjälper dig att organisera och hålla koll på dina projekt. Du kan här importera texter, samt bilder, och dessutom konvertera dessa till PDF. Du självklart även skriva i programmet. Det som gör Scrivener så fantastiskt är det faktum att du kan lägga in kommentarer och så vis spåna fram dina kreativa idéer.

Bygg egna hemsidor och skapa applikationer

För dig som är mer tekniskt lagd, och som vet en hel del om kodning och liknande, kan du passa på att bygga din egna hemsida och designa dina egna applikationer. Här finns inga gränser för din kreativitet och du kan skapa allt från bloggar till e-handel, söta spelappar till mer komplicerade spelapplikationer som andra sedan kan ladda ner och använda.